Det er egentlig ikke et arbejde med de helt store udfordringer, jeg har haft nu i de seneste fire år, men jeg kan godt lide det, så min oprindelige tanke om hurtigst muligt at finde et andet job har jeg efterhånden glemt. Mit arbejde består i at passe butikken i forbindelse med et forholdsvis stort vaskeri og renseri, så jeg er den, kunderne møder ved disken, mens jeg ikke deltager i arbejdet med at vaske eller rense tøj.

Alligevel har jeg efterhånden opnået et godt kendskab til, hvilken slags tekstiler der skal renses og ikke vaskes, for jeg rådgiver ofte kunderne om det. For eksempel fik jeg i dag besøg af en kunde, som kom med en plasticsæk med to håndlavede sengetæpper, som hun havde købet på en ferie i Tyrkiet. Hun var meget i tvivl om, hvorvidt hun bare kunne vaske dem i sin vaskemaskine, eller om de burde renses.

Selv kunne jeg jo heller ikke være sikker, da jeg ikke med sikkerhed kunne fastslå, hvilke forskellige slags stoffer, der var brugt til sengetæpperne, idet der var syet nogle flotte broderier på tæpperne. Selv ville jeg lade dem rense for at være på den sikre side, og det var også det, min kunde valgte.

I sækken havde hun også en lækker cashmere poncho, men med den var der i mine øjne absolut ingen tvivl, for sådan noget cashmere uld skal man efter min erfaring ikke vaske, og det var kunden i øvrigt også selv indstillet på, så den blev også sendt til rensning.

Det er jo noget helt andet med for eksempel noget almindeligt bomulds sengetøj, som vi selvfølgelig alle sammen vasker i vaskemaskinen, for det tager det jo ikke skade af. Det tager såmænd heller ikke skade af at blive tørret i en tørretumbler, men personligt kan jeg nu godt lide at hænge sengetøjet til tørre i den fri luft, hvis vejret tillader det, for jeg synes det får en lækker duft, når det har været en tur på tørresnoren ude i haven.

Det gælder ikke mindst de sæt satin sengetøj, som min mand og jeg foretrækker at sove i. Jeg synes, at den glathed, som stoffet er født med, bliver lidt ringere, hvis det bliver tørret i tørretumbleren, så det sørger jeg altid for at vaske, når vejret er tilpas til, at det kan blive hængt til tørre ude i haven.

Jeg har den fordel i kraft af min ansættelse, at jeg kan få renset tøj gratis – det er sådan et personalegode, som firmaet vist for mange år siden har indført. Vi ansatte kan derimod ikke få vasket gratis, og det skyldes ganske enkelt, at ingen af os gider have besværet med at slæbe vasketøjet med på arbejde, for alle har jo alligevel en vaskemaskine derhjemme.

Men jeg har da enkelte gange benyttet mig af den gratis rensning, for jeg har nogle lækre cashmere tørklæder, som jeg holder meget af at bruge om vinteren, for de er dejligt varme, og de skal i hvert fald ikke i vaskemaskinen.