Føj, det lyder ulækkert, tænkte jeg, da min nabo fortalte om, at hans søn, Jonas, havde haft en temmelig træls oplevelse, da han for nylig var flyttet på kollegium i Aarhus for at bo der, mens han passer sine studier.

Kort efter indflytningen havde han fået nogle røde knopper på kroppen, som kløede noget så forbandet, og de lignede ikke almindelige myggestik. Derfor var han gået til lægen for om muligt at får klarhed over, hvor de kløende knopper stammede fra.

Lægen havde hurtigt konstateret, at Jonas var blevet bidt af væggelus – læs om dem her, og lægen fortalte i øvrigt, at han dagen forinden havde haft besøg af en anden beboer på det samme kollegium, og vedkommende havde haft præcis det samme problem som Jonas.

De to kollegianere var så senere samme dag gået til kollegiets pedel og havde fortalt om deres oplevelse, og pedellen havde med det samme ringet til et firma, der tager sig af skadedyrsbekæmpelse, og som kollegiet har betjent sig af flere gange tidligere.

Allerede dagen efter var firmaet mødt op på kollegiet for at gå i gang med at få udryddet de væggelus, der åbenbart havde invaderet flere af værelserne. Kollegiets beboere blev bedt om at forlade deres værelser i en halv times tid, mens der blev sprøjtet med et eller andet, der skulle slå de irriterende skadedyr ihjel.

Kollegiets beboere fik at vide, at de kunne gå tilbage til deres værelser kort tid efter, for de sprøjtemidler, firmaet bruger, kan ikke skade mennesker, og i øvrigt er de helt lugtfri, så der ikke er nogen gener forbundet med at være på værelserne, havde firmaets medarbejder fortalt.

Mens de to mand fra skadedyrsfirmaet var ved at pakke deres grej tilbage i bilen, havde Jonas stået og sludret lidt med dem, og det havde også lært ham noget nyt, for de to eksperter fortalte Jonas, at det faktisk var ganske jævnligt, at de var ude hos folk for at bekæmpe kakerlakker.

Sådan nogle havde Jonas som så mange andre set før, men det har altid været i forbindelse med ferier under sydlige himmelstrøg, og som så mange andre danskere havde Jonas indtil da troet, at kakerlakker er dyr, der kun kan trives i et noget varmere klima, end vi har herhjemme.

Men sådan er det ikke, havde Jonas fået at vide. I virkeligheden er der mange steder gode betingelser for kakerlakker, havde de to eksperter fortalt. Det er især på bagsiden af køleskabe, at man af og til kan støde på kakerlakker under vores kølige himmelstrøg. Her er nemlig altid godt varmt på grund af den varme, køleskabet suger ud af selve køleskabsrummet.

Men de to fagfolk fra skadedyrsfirmaet havde nu også indrømmet, at de selv synes, det er lidt eksotisk, når de skal ud at bekæmpe kakerlakker, og det er ikke noget, der sker hver måned. Når det handler om insekter, er det meget ofte myrer, de skal sprøjte med gift imod, for det viser sig meget tit, at sådan noget som myrelokkedåser slet ikke er effektive nok.