Min genbo, Leon, er netop blevet færdig med en gennemgribende renovering og ombygning af sit hus. Blandet andet har huset fået en helt ny tagkonstruktion, fordi der var gået svamp i de gamle spær på huset, som vistnok er mere end 50 år gammelt.

Der er kommet et virkelig flot hus ud af det, og Leon og hans kone har valgt en tagkonstruktion, der indebærer, at der er et ganske stort tagudhæng på alle husets fire sider. Det har de så benyttet til at lægge en flisegang hele vejen rundt om huset, og oppe under tagudhænget er der med cirka tre meters mellemrum monteret et LED armatur ( se typen her ), så de har tændt lys hele vejen rundt om huset om aftenen.

Her forleden dag spurgte jeg Leon, om det ikke kostede en mindre bondegård at have lyset tændt hele aftenen her i den mørke tid, men Leon grinede bare og sagde, at elforbruget til de lys var så beskedent, at det slet ikke er værd at regne med.

Sådan noget LED belysning koster selvfølgelig noget at etablere, fortalte han, men elforbruget er så lavt, at det forholdsvis hurtigt tjener sig ind igen. Jeg har regnet på det, fortalte han, og det viser sig, at hvis vi har tændt det udendørs lys i seks timer fra for eksempel klokken 17 til 23, så har vi brugt for mindre end en krone i strøm den dag, og det betaler vi gerne for at have området tæt på huset oplyst.

Leon inviterede mig indenfor for at vise mig, hvordan huset var blevet efter ombygningen, og jeg må tilstå, at der er kommet et usædvanligt lækkert hus ud af det. I det spritnye køkken viste han mig, at der monteret en LED lysskinne flere steder på sokkelen under køkkenskabene. Han fortalte, at de bliver styret af en sensor, der sidder udenpå huset, så lyset tænder automatisk, når det bliver mørkt.

Der er tale om ret svagt lys, fortalte Leon, men det er virkelig dejligt, at man kan orientere sig uden at skulle tænde andet lys, hvis man for eksempel er oppe om natten og lige skal have et glas vand eller sådan noget.

Også dette lys havde Leon regnet på med hensyn til udgiften til strøm, og han havde fundet frem til, at forbruget svarer til omkring 10 øre for en hel nat, så det er i hvert fald ikke det, der skal afholde folk fra den luksus, som han udtrykte det.

Hjemme hos os har vi endnu ikke noget LED lys i huset, men jeg overvejer det bestemt, for investeringen kan tydeligvis betale sig. Og det med det lave forbrug ved jeg egentlig godt, for op til jul sidste år købte jeg sådan en LED lyskæde til at pynte på vores carport, og da læste jeg også på beskrivelsen, at de bittesmå lamper i lyskæden bruger så lidt strøm, at det reelt er helt ligegyldigt, og jeg kunne da heller ikke registrere det må elmåleren, når jeg tændte for min juleudsmykning, så den var også tændt i mange timer.