Josefine på 11 år har fået sig en ny og aldeles uadskillelig ven. Hun har nemlig fået en iPad, som man vist uden overdrivelse kan betegne som hendes kæreste eje lige i øjeblikket. Hun har i lang tid ønsket sig sådan en, men hendes forældre har stædigt holdt fast i, at hun skulle vente, til hun fylder 12 år med at få sådan en.

Men så skete der det for halvanden måned siden, at Josefine under leg gik hen og brækkede sit ene ben, og der var tale om et ret kompliceret brud, så hun skulle have hele benet i gips og efterfølgende holde sig i ro i mindst fire uger.

Og det er faktisk ikke særligt sjovt for en livlig pige på 11 år, men hendes forældre lagde så deres hidtidige stædighed på hylden og købte en iPad til hende, så hun kunne bruge den som underholdning, mens hun lå bundet til sengen eller sofaen i stuen.

Jeg besøgte hende flittigt i den periode, for vi bor ikke så langt fra hinanden. Og en dag spurgte Josefine pludselig: Mormor, hvad er egentlig forskellen på en iPad og en tablet?

Der kom jeg til kort, for selv om jeg da også bruger computer, så er det egentlig ikke et område, jeg har specielt god forstand på. Men heldet smilede til mig, for i det samme kom Josefines far hjem fra arbejde, så jeg uden videre kunne lade spørgsmålet gå videre til ham.

Jo, sagde han med et smil, forskellen er den samme som forskellen på en Ford Focus (sådan en har de nemlig i den familie) og en bil. Det er sådan, forklarede han tålmodigt sin datter, at en iPad også er en tablet, ligesom en Ford Focus er en bil.

Josefine protesterede lidt, for nogle af hendes kammerater har også en tablet, men det er ikke en iPad. Det tog faktisk min svigersøn nogle minutter at overbevise sin datter om, at iPad er navnet på en tablet af et bestemt fabrikat, og i den sammenhæng fortalte han, at Apple, som producerer iPad, har været rigtig smarte ved at give den sit eget navn, for mange mennesker opfatter nok en iPad som lidt finere end andre tablets.

Så blev jeg lidt klogere, og jeg sendte et par tanker tilbage i tiden til en dag for en del år siden, da jeg torskedumt kom til at spørge min mand, hvad forskellen er på en laptop og en bærbar computer? Jeg kan tydeligt huske, hvor højt et grin, han satte op ved den lejlighed, men jeg nåede nu altså at tænke mig om, så jeg selv råbte til ham, at jeg da godt vidste, at det er det samme – bare på to forskellige sprog. Han viste mig en prisoversigt over bærbare: http://www.pricerunner.dk/cl/27/Baerbar

Men til grin var jeg jo blevet, og min mand har drillet mig med det mange gange. Også den gang, han til min fødselsdag gav mig en ny bærbar og med et smil sagde, at så måtte jeg selv bestemme, om det var en laptop eller en bærbar.