Nå, vi har endelig købt drømmehuset til den familie, som vi gerne vil blive til. Det er en flot gammel murmester-kasse med 3 værelser, et gevaldigt soveværelse, et flot, nyligt istandsat køkken, toilet og bad, gæstetoilet, atelier og en dagligstue med plads nok til, at børn kan lege i fred for os, og hvor vi samtidigt kan sidde og nyde en kop te, selvom ungerne faktisk råber højt. Udestuen er bare dejlig, med et kæmpe espalier. Der er også en vaskekælder, hvor værkstedet skal huses. Haven er bare vidunderlig. Store gamle frugtbærende træer og buske, så syltetøj og æblekager er sikret fremover.

Nem handel med god advokat

Hushandlen gik nemt, vi havde en god ejendomsmægler, som fik presset prisen ned til et rimeligt niveau, og den boligadvokat, som vi brugte, gav os rigtig gode råd. Han fik ordnet skøde og tinglysning i en fart. Vi er rigtig glade for at hele processen er gået nemt og smertefrit.

Vi har dog et problem: Vores nye nabo har allerede gjort os opmærksom på, at han gerne vil bygge et skur som støder op til skellet. Han har derfor bedt os om at overveje, om vi kan gå med til at få lavet hegnet om. Samtidigt, sagde han, at han gerne vil have, at vi får det lavet om til noget kønnere. Det der plankeværk, som vi har nu, er ved at rådne. Han har ret. Det er ikke pænt med de der mudderbrune træplader, som det er lavet af.

Jeg aner bare intet om hegn. Især hegn i skel. Det er første gang vi køber hus, så der er meget at lære. Et eller andet sted, har jeg læst noget om hegnssyn. Jeg kan bare ikke huske hvor, og jeg er faktisk lidt bekymret for udgiften. Jeg har læst mig til, at når et hegn i skellet mellem naboer skal etableres, så skal man dele arbejdet og udgiften til det. Det er jeg med på, men hvad nu, hvis vi ikke kan blive enige med naboen om, hvordan det skal se ud? Hvad vil der så ske? Kommer hegnstilsynet og dikterer overfor os, hvordan det skal se ud, og hvordan det skal sættes op?

En nabosag på vej?

Det er måske at tage problemet på forskud, men sådan er jeg altså. Kan bare ikke lade være med at være forsigtig. Vil helst undgå, at vi får et dårligt forhold til naboen, så vi i fremtiden ikke skal have nabosager omkring de gamle træer, eller om at hunden gør midt om natten.

Men hvordan er reglerne for hegn egentlig? Jeg googlede det forleden, og så, at der er en lov – hegnsloven kaldes den. Det er en lidt sjov lov, fordi den regulerer kun stridigheder mellem naboer, som ikke kan blive enige om hække eller hegn i skellet mellem deres ejendomme og derfor kan få brug for et hegnssyn. Den er m.a.o. ikke regulerende for alle, forstået på den måde, at hvis naboerne er enige om hegnet, så er der ingen grund til at regulere hegnets udformning eller højde. Jeg kunne heller ikke se, at loven definerer, hvordan et hegn skal se ud. Men, jeg så, at den definerer, at et hegn skal være mindst 1,8 og 2,0 meter højt. Hvorfor det? Ja, jeg forstår godt den der med privatlivets fred, og at man gerne vil være i fred for naboen. (Læs fx, at jeg gerne vil ligge og læse en god bog i min hængekøje en varm lørdag eftermiddag, uden at naboen ser mig.)

Håber virkelig, at naboen går med til at vi planter en bøgehæk!